6e Regionale Klimaattafel Ruimte en Mobiliteit maandag 27 juni in het Provinciehuis

klimaattafel kvu_logoOp maandag 27 juni organiseert de Kracht van Utrecht de 6e Regionale Klimaattafel Ruimte en Mobiliteit in het Provinciehuis. Om een (te) late focus op een versterking van duurzame mobiliteit in de regio Utrecht te voorkomen heeft de Kracht van Utrecht al voor de coronacrisis het initiatief genomen voor een Regionale Klimaattafel Ruimte en Mobiliteit. In maart 2020 werd de 1e reeks onderbroken door COVID-19. In februari zijn wij opgestart met een 5e regionale klimaattafel. Graag nodigen wij je nu uit voor de 6e bijeenkomst met het thema: Naar een Utrechts klimaatakkoord?

In de komende jaren zal de recent versterkte nationale klimaatopgave ('minimaal 55% CO2-emissiereductie in 2030') regionaal nader worden ingevuld. De potentie voor CO2-emissiereductie is ook in onze provincie aanwezig, zie bijvoorbeeld hier. In de regio Utrecht zullen de CO2-emissies juist ook in de sector mobiliteit omlaag moeten. Maar hoe wordt dit bereikt als er tegelijkertijd regionale ruimtelijke keuzes worden gemaakt die grote gevolgen kunnen hebben voor het aantal en de aard van de verplaatsingen tussen wonen, werken en voorzieningen in de regio? De urgentie voor duurzame mobiliteit en CO2-reductie groeit in de regio. Een regionaal plan is in de maak om de geplande verbreding van de A27 alsnog te voorkomen (Amelisweerd!).

Fietsexcursie in Amelisweerd op 27 juni

Voorafgaand aan de bijeenkomst in het provinciehuis is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een fietsexcursie door Amelisweerd. Speciaal voor nieuwe en oude raads- en statenleden, maar natuurlijk ook voor overige belangstellenden. Twee experts zullen vertellen over de historie van de A27 en de technische oplossingen, over de plannen van het Rijk om nu weer meer bos te kappen, en het regio-alternatief dat nu wordt voorbereid. De excursie gaat langs historische plekken en eindigt om 18.00 uur in het provinciehuis.

In het provinciehuis wordt voor een broodje gezorgd en daar is aansluitend de regionale klimaattafel van de Kracht van Utrecht. We verzamelen om 16.30 uur (stipt) met de fiets op de kruising van de Koningsweg en Mereveldseweg (zie deze kaart), dat is net voorbij de tramoverweg over de Koningsweg tussen Utrecht en Bunnik.

Regionale Klimaattafel in het Provinciehuis

Datum/tijd: maandag 27 juni van 18.30 tot 20.30 uur, inloop vanaf 18:00 (een broodje is aanwezig).
Locatie: Provinciehuis. Archimedeslaan 6, Utrecht. De bijeenkomst vindt plaats in de (ruime) foyer. We hanteren wel een maximum van 75 personen.
Aanmelden: Meld je aan voor deze bijeenkomst Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ook deelnemen aan de fietsexcursie? Geef dat aan in je mail. 

 

Programma:

18:00 - Zaal open; inloop met broodje
18:30 - Het wat en waarom van een Regionale Klimaattafel – Michiel van Weele (Kracht van Utrecht)
18:40 - Utrecht eerste bidirectionele stad en regio - Robin Berg (We Drive Solar)
19:00 - Inzichten vanuit het Laboratorium voor Verantwoorde Mobiliteit – Hans Jeekel (+ studenten TU/e)
19:20 - Ruimte voor vragen
19:30 - Interactieve sessie- vraag en antwoord 'Naar een Utrechts klimaatakkoord'?
20:15 - Afsluiting
21:00 - Zaal dicht