Knelpunt Vredenburg: Routesuggesties om de bouwput heen

Vanaf 31 mei 2012 is het de brug tussen Smakkelaarsveld en Vredenburg helemaal afgesloten voor fietsverkeer. En dat is een behoorlijk probleem. De brug is immers een van de drukste fietspaden in Nederland, misschien wel van heel Europa (bekijk vooral de video van de situatie op ons videoblog). Er zijn echter wel wat alternatieven te bedenken. Want hoewel je al fietsend bijna automatisch bij Smakkelaarsveld en Vredenburg uitkomt, hoeft dat niet zo te zijn. De Fietsersbond heeft hier uitgebreid over nagedacht en heeft een googlemap gemaakt met de nodige alternatieven. De afgesloten brug is aangegeven met de rode gevarendriehoek.

Rustige alternatieven door de Binnenstad

De officiële omleidingsroute (rode route) loopt dwars over het nieuwe fietspad over het Smakkelaarsveld om daar de Catharijnekade over te steken naar de Koestraat in Wijk C. Een mooi alternatief is om de (te verwachten) drukte aan de noordkant te passeren, via het tunneltje aan de oostzijde van het Westplein, door de Daalsetunnel en verder door Wijk C (groene route) of langs de Nieuwekade (blauwe route). Ook goed te doen is de Herenroute (paarse route) over de Mariaplaats, door de Haverstraat, Hamburgerstraat en Herenstraat. Zolang niet iedereen deze route neemt en je bij de kruispunten goed uitkijkt, is dit een rustig en mooi alternatief. Mensen die in het zuidoosten van Utrecht moeten zijn, kunnen de drukte helemaal achter zich laten door de oranje Smeestraat route te nemen. 

Op onderstaande kaart staan alle genoemde routes en meer. Klik op de routes voor een korte toelichting. Klik hier voor een grote weergave in een nieuw venster.